Period povratka sredstava

Period povratka sredstava za 13 godina od početka eksploatacije

Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije pokazala je socio – ekonomska analiza tog projekta. Iako profesorica ekonomskog fakulteta  Jasmina Ćetković, koja je i radila na tom dokumentu, kaže da će gradnja autoputa dovesti do ravnomjernijeg razvoja Crne Gore, dodaje da se njegovi puni efekti mogu očekivati tek kada se Bar poveže sa granicom Srbije.

Socio – ekonomska analiza koja je rađena za prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa pokazuju isplativost tog projekta kaže profesorica Ekonomskog fakulteta Jasmina Ćetković koja je i učestvovala u izradi tog dokumenata. To potvrđuje i kako kaže, rok povraćaja sredstava koja su potrebna za investiciju.

“Za potrebe cost -benefit analize on iznosi sedamnaest godina od perioda gradnje, odnosno trinaest godina od početka perioda eksploatacije projekta”, kaže Ćetković, za Atlas televiziju.

Finansijska analiza, kako kaže Ćetković, pokazala je djelimičnu opravdanost gradnje autoputa. Država će, kako dodaje, morati da subvencioniše koncesionara između 20 i 30 miliona godišnje, a očekuje se da bi se jedan značajan dio dobiti koji se ostvaruje od korišćenja tunela Sozina mogao usmjeriti za pokrivanje tih troškova.

This entry was posted in novosti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.