Stigle mašine iz Kine

Iz Kine je 15.06.2015. godine u Crnu Goru stiglo 267 mašina ukupne vrijednosti 20,4 miliona USD, koje će se koristiti za izgradnju prioritetne dioniceautoputa Bar-Boljari.
Iz crnogorskog Ministarstva saobraćaja i kineske China Road and Bridge Corporation (CRBC), saopšteno je da je to prva veća isporuka mašina i mehanizacije koja je danas stigla u Luku Bar, odakle će u naredne dvije sedmice biti transportovana na gradilište.

U okviru prve isporuke iz tri kineske luke Šangaj, Ćindao i Tianđin stigli su utovarivači koji se koriste za zemljane radove, aksijalni ventilatori za provjetravanje pri izgradnji tunela, zatim agregati za struju, kompresori za vazduh, pumpe za beton, bageri i vibro valjci za sabijanje tla.

„U narednom periodu očekuju se još dvije isporuke, u sklopu kojih će iz Kine u Crnu Goru stići još 51 mašina, čime će biti kompletirana i spremna sva potrebna mehanizacija za početak radova na izgradnji autoputa“, navedeno je u saopštenju.

Iz kompanije CRBC, izvođača radova na izgradnji autoputa, kazali su da je sada u toku izgradnja kampova za smještaj radnika i da se privode kraju aktivnosti na kompletiranju prve faze zapošljavanja domaće radne snage.

„Prošle sedmice imali smo redovni sastanak sa ministrom saobraćaja i pomorstva, Ivanom Brajovićem, u cilju izvještavanja o trenutnim aktivnostima na realizaciji projekta. Ministar je izrazio nadu u intenziviranje aktivnosti na realizaciji projekta, kako bi konkretni radovi na izgradnji prvih dijelova autoputa počeli što prije, ističući da će investitor i dalje pružati maksimalnu podršku izvođaču u okvirima svojih nadležnosti, a u skladu sa ugovorom i
relevantnim propisima“, saopštio je novoimenovani direktor kompanije CRBC, Gao Liang.

On je poručio da je za CRBC izgradnja autoputa Bar-Boljare veliki izazov, ali su u potpunosti spremni za završetak pripremnih radova i prelazak u narednu fazu gradnje.

Brajović je povodom dolaska prvog većeg kontingenta građevinske opreme u Luku Bar potrebnog za realizaciju autoputa Bar – Boljare, kazao da se nada da će ovaj projekat biti primjer saradnje na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.

On je posebno istakao značaj angažovanja domaćih podizvođača, što će biti snažan impuls daljem privrednom rastu i razvoju Crne Gore i ukazao da će posebna pažnja biti posvećena kvalitetu izvedenih radova i poštovanju domaćih i međunarodnih standarda i pravila struke.

Gradnja prioritetne dionice autoputa, od Smokovca do Mateševa, zvanično je počela 11. maja ove godine i treba da bude završen do 11. maja 2019.

This entry was posted in autoput, novosti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.